De geschiedenis van Moster Hulda’s appelschiller.

Omstreeks 1920 begon het Zweedse merk Husqvarna een ​​nieuw type appelschiller te Moster Hulda appelschillerproduceren voor de Zweedse markt. Oorspronkelijk kwam dit type, dat werd vastgeschroefd aan de tafel, uit de Verenigde Staten. De appel erin en zwengelen maar!

Moster Hulda had haar eerste mes in het midden van de jaren ’20, dankzij haar man Eric, die werkte bij Husqvarna.
Hulda en Erik verhuisde naar Alingsås waar ze een mooie huis kochten met een goed onderhouden terrein met vier grote appelboom. Ze hadden geen kinderen van zichzelf, maar al hun neven en nichten werden voortdurend verwend door Hulda met taarten, sappen, puree van allerlei vruchten en bessen die in hun tuin groeiden. En ook wij als nichtjes kregen al zelf gemaakte limonade te drinken.

Tante Hulda was van het “oude soort”, ze beschikte over vele wetenswaardigheden zoals Moster Hulda bietenschillerze alle trucs wist om bijvoorbeeld vlekken van jam of sap te verwijderen. Maar ook hoe je met de vruchten allerlei sappen kon maken. Tante Hulda’s leven was doordrongen van een oprechte liefde voor het leven en het vermogen om de middelen die beschikbaar waren te gebruiken.

Haar passie voor koken en het bedenken van functionele dingen bracht ze ons over via de producten die haar naam dragen. Tante Hulda overleed in 1999, 96 jaar oud.
Ik, die dit schrijf, ben een van tante Hulda’s nichten en ik erfde haar ‘äppelskalare’.

Dit type appelschiller, zoals beschreven op deze website is in eerste instantie een groot Amerikaanse ‘fenomeen’. Kolonisten die het Amerikaanse continent veroverden introduceerde de appelschiller al in de 17e eeuw.

Tussen 1700  en 1800 werd de appel een belangrijke onderdeel van het eten en drinken voor de bevolking tijdens de winterperiode. Maar om de appels goed te houden in de winter het was nodig om ze te verwerken op verschillende manieren :  koken, bewaren, drogen, limonade, enzovoort.

Boeren begonnen hun creatieve vaardigheden te gebruiken om nieuwe manieren te vinden om de appel te schillen. Een ontwerp die het proces snel en efficiënt uit konden voeren. De allereerste dunschiller kwam in de vorm van een houten apparaat.

Tijdens industrialisme en het toegenomen gebruik van ijzer werd de appelschiller doorontwikkeld en documenten uit de 19e eeuw getuigen over een explosie van creatieve octrooien. In de periode 1850-1890 waren er meer dan 100 patenten voor appelschillers.

Met deze nieuwe generatie appelschiller beschikt u over een snel te installeren, eenvoudig te gebruiken en makkelijk te reinigen schiller van hoogwaardige kwaliteit.